Sekitar event gsrforum.net go kart drag drif race

MegaGathering PD Gsrforum.net

MegaGathering PD Gsrforum.net
EAT SLEEP BOOST

Dxing at HF ... Bila nak merasa pakai ft867d nie

Teruja sangat nak pakai Hf set nie .. dan nak upgrade licence tapi nampak nyer masih tak boleh upgrade licence lagi sebab belum bersedia ..

Kecepatan menaip aku

Cuti jalan jalan carik makan.. Melako .. Bandaraya Warisan Sejarah Dunia

Salam lebih kurang 2 minggu lepas awal bulan saya satu famili dengan 9w2uty pergi jalan jalan carik makan di melaka ..Wah lama tak pergi melaka sekali pergi banyak lagi bertambah tempat menarik .. Paling best rivercruising Sg Melaka kalau malam lagi cantik aku naik siang macam kat luar negara lak rasa nyer.. Aku ada buat la street photog shoot ..tu pon kelam kabi sama nak jaga 2 heroes aku tu ..perhh berpeluh ... Ingat satu masa kena pergi sendiri la ambil cuti gie outing shot gambar gambar menarik di melako tu hehehee... So negok jer lah slide tu nanti aku upload lagi.
Nie sambung balik cerita melaka .. Aku pergi ahad dan balik isnin sebab nak get chipper prise untuk penginapan .. so dapat gak rm98 bilik besor dalam town ada bathtab.. Suka betul heroes aku mandi kat hotel tu .. lepas senin tu parking di area hotel seberang jalan tu .. aja tak best hotel nie .. tayar pancit baru perasan berhenti depan parking area Balai Police Bandar Melaka depan area Muzium Samudra ... berpeluh tukar tayar 30 minit gak lah dah lah pakai baju gsrforum.nat warna hitam nasib kain dia jenis sedap.... Dah tukar pergi semabok carik kedai tukar tayar tampal tayar perh tayar belakang kiri bocor 2 paku 1 screw ..Screw tu buat bocor tu. Lepas tu dah tukar tak puas hati mintak chec tayar depan kanan 2 paku tapi tak bocor meresap aja ..dah siap bayar rm20 rabak duit ..tak di sangka nak baget sangat ..lepas tu gie bandar melaka balik sampai kol 3 ptg baru bergerak balik last distinasi makan di kedai rehat di tepi jalan area alor gajah rumbia hehhehe boleh la.. Pergi balik ikut jalan lama .. heheheheheh boleh la layan...

New Comer New Callsign ... Always welcome.. to my xyl 9w2uty

Photobucket

Untuk Peminat Matellica zaman 80-90 series layan ni

APRS ... Jejak anda di ikuti

Majlis Jamuan Hari Raya di rumah saya 9w2rev dan xyl 9w2uty

Selamat Hari Raya Aidil fitri Maaf Zahir Batin

Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin dari Mazlan and Tuty sekeluarga kepada keluarga kami di Beranang dan keluarga di Kuching dan Serikei Sarawak .. Maaf zahir dan batin dari Lan Tuty dan Danish Idlan serta Darwisy Isyraf.

Mr Bullseye Brogweiner Turbo rated support 300hp to 500hp ..

mr bullseye ..... brogweiner... Hi .. nie aku bergaya dengan turbo besor pinggan.. brogweiner bullseye ett entanderd tip technology gila best kalau masuk kat turbo aku .tapi rega pon perhh 4k++ turbo aja.. Mau Rev to the Moon .. Injector mesti besor 700cc + management sekurang unichip pon ok emanage pon boleh gak.. ems1 piggyback ke smt6 ke .. option selain berdiri sendiri cth mt lt10s ke haltech e6k ke motec dan lain lain seangkatan.. Aku geram bila nak dapat pakai macam nie.. Nie masa tengah diskas sama kawan aku mivec turbo .. target 450hp on wheel .. semoga Abeast member aku dapat gain target.. kater setup atas knowladge dan berbincangan sendiri bukan resepi pomen.. that we call try and diy hahah............ happy boosting.

Wednesday, December 2, 2009

Teater Natrah 30 Nov - 16 Dis 09 sesiapa tak negok poie la cerita besttttttttt


Sedikit kisah Natrah ..rentetan..
Bertha Hertogh atau Natrah nama Islamnya pada satu ketika, meninggal dunia di kediamannya di Huijbergen, Belanda Rabu lalu.Beliau meninggal akibat leukemia pada usia 72 tahun, menurut Duta Malaysia di Belanda, Dr Fauziah Mohd Taib. Natrah menjadi isu paling panas di Singapura pada 1950, akibat perebutan terhadapnya antara ibu angkatnya Che Aminah dengan keluarga asal beliau yang berketurunan Belanda.
Bertha ketika itu berumur 13 tahun dan telah memeluk Islam dan bernikah gantung dengan seorang guru berusia 22 tahun bernama Mansor Adabi. Namun undang-undang British/Belanda tidak membenarkan wanita di bawah umur 18 tahun daripada berkahwin.
Natrah akhirnya diperintahkan supaya dipulangkan kepada ibu bapa kandung di Belanda.
Keputusan mahkamah itu menimbulkan kamarahan masyarakat Islam di Singapura, sehingga berlaku rusuhan yang dikenali sebagai Rusuhan Natrah.Dilaporkan seramai 18 orang terbunuh dan kira-kira 200 orang cedera dalam tragedi itu ketika mereka bertempur dengan tentera dan polis British, sehingga Singapura diletakkan di bawah perintah berkurung selama dua hari dua malam.
Natrah akhirnya pulang ke Belanda, namun hati dan perasaannya masih melekat di Malaya, ketika itu.Natrah yang menggunakan nama Bertha pernah kembali ke rantau ini pada 1999 untuk penggambaran filem dokumentari mengenai dirinya oleh sebuah syarikat televisyen Belanda.
“Menurut Bertha, beliau hanya merasa bahagia ketika zaman kanak-kanaknya,” begitulah mesej sebuah filem mengenai Bertha arahan Ben Sombogaart dilaporkan akan dikeluarkan tahun depan.
Sekilas Sejarah Ringkas Natrah
1937 24 Mac Natrah dilahirkan di Tjimahi, Jawa, Indonesia dengan nama Bertha Hertogh atau Maria Huberdina Hertogh

Disember 1942 Bertha Hertogh diserahkan untuk dipelihara kepada Che Aminah Mohamad.Usia Natrah ketika itu 5 tahun. Ibunya Adeline dan neneknya Nor Louisenya menyerahkan Bertha dan Benny kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun.
Che Aminah Mohamad atau Mak Minah seorang peniaga kain di Jawa yang berasal dari Kemaman , Terengganu . Menurut keterangan Natrah, Che Aminah bukan Babu atau pembantu rumah. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

15 November 1945 Che Aminah membawa Natrah balik ke Kampung Banggol, Kemaman, Terengganu melalui Singapura kerana orang Indonesia ketika itu meluap-luap membenci orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.

1945 Bapa Natrah, Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika. Dia balik ke Bandung ,Jawa dan mencari anaknya Natrah. Adeline dan Hertogh balik ke Belanda tanpa menemui Natrah. Usaha mencari diteruskan melalui teman-teman dan pegawai kerajaan Inggeris dan Belanda.

September 1949 Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai.

19 Ogos 1949 polis Semarang memberitahu Andrianus, Natrah berada di Kemaman.

12 April 1950 Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

22 Mei 1950 Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat, Singapura

24 April 1950 Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre, York Hill,Singapura

28 April 1950 Che Aminah membuat rayuan untuk mendapatkan balik hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim daripada syarikat peguam S.C. Goho & Co.

19 Mei 1950 peguambela Encik Ahmad Ibrahim menghujah di mahkamah bahawa Che Aminah Mohamad berhak menjadi penjaga Natrah. Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi protaganis dan antara tokoh yang amat dihormati dalam kes Natrah di Singapura.

28 Julai 1950 Che Aminah menang kes rayuannya. Natrah dikeluarkan daripada York Hill

1 Ogos 1950 kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam ,perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin sebagaimana isteri Nabi Muhamad , Siti Aisyah.

2 Disember 1950 Ketua Hakim mengeluarkan perintah yang ketiga untuk didengar di mahkamah tentang kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah.Mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak.
Mahkamah memutuskan, selagi tidak mencapai umur 18 tahun ke atas, hanya penjaga yang berhak ke atasnya. Mahkamah tidak menyebut ibubapa tetapi penjaga. Tiba-tiba daripada isu agama bertukar bertukar kepada isu jagaan.
Dalam kes Natrah ini, mahkamah mengakui Natrah secara rela tanpa dipaksa oleh sesiapa hendak meneruskan kehidupan sebagai seorang muslim. Mahkamah mengatakan pula, siapa yang boleh menafikan hak Natrah daripada didedahkan kepada agama Kristian ? Bapanya lebih berhak ke atasnya.

12 Disember 1950 Hakim memberikan keputusan - Natrah mesti dikembalikan kepada ibu bapa kandungnya di Belanda.Bapanya diberi hak dalam menentukan agama anaknya. Natrah telah dihantar pulang ke Belanda, dan seterusnya dipaksa menjadi Kristian.

12 Disember 1950 Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Islam di Singapura dan Tanah Melayu kecewa Natrah akan dimurtadkan.

13 Disember 1950 Natrah dan ibu kandungnya meninggalkan Lapangan Terbang Kallang , Singapura menuju Belanda dengan kapal terbang KLM. Ada protes orang Islam di Karachi , Pakistan yang bersimpati dengan Natrah.

15 Disember 1950 Natrah sampai di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam, Belanda; disambut oleh lebih 4000 orang Kristian Belanda beserta sorakan selamat datang dan sepanduk ‘Welcome Back Bertha’. Mereka dari ‘Bertha Hertogh Comittee’ yang dibentuk oleh bapanya , Sarjan Hertogh.

Di rumahnya di Bergen Op Zoom, kehidupan Natrah sentiasa dikawal ketat oleh polis Belanda. Dia pernah bertanya tentang ‘Di mana masjid di Bergen Op Zoom ?’. Natrah minta sejadah, bertanyakan khiblat dan tak lupa sembahyang 5 kali sehari .Ingatannya kepada Mansor Adabi tidak pernah padam terhadap suaminya itu.Januari 1952 Mansor Adabi menerima surat daripada seorang pemuda Belanda bernama JC Vermeulen tentang kehidupan Natrah. JC Vermeulen adalah pedagang import-eksport Belanda.

9 Januari 1951 Surat 1 daripada Mansor Adabi kepada Natrah dalam tulisan Jawi, berbahasa Melayu.

10 Januari 1951 Surat 2 daripada Mansor Adabi kepada Natrah, antaranya menceritakan nasib Karim Ghani yang masih ditahan.

17 September 1951 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah.

Mac 1953 Surat pertama daripada Natrah kepada Mansor Adabi dalam tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dia telah menjadi Kristian Katholik dan minta Mansor Adabi jangan menulis kepadanya lagi. Natrah menggunakan nama asalnya ‘Bertha Hertogh.

25 Januari 1953 Surat Mansor Adabi kepada Natrah .
20 Julai 1953 Surat Natrah melalui JC Vermeulen disampaikan kepada Mansor Adabi.
1954 Mansor Adabi berpatah arang dan berkahwin dengan anak muridnya Zaiton Jahuri.Mansor Adabi menghantar kad undang perkahwinan kepada JC Vermeulen. Natrah yang mengetahui hal itu sangat kecewa. Kekecewaan itu dicurahkan kepada temannya Johannes Gerrit Vermeulen. Antara murid Mansor Adabi ialah Datuk Abdul Aziz Abdul Rahman, bekas pengarah MAS.

26 Januari 1956 Telegram daripada JC Vermeulen kepada Mansor Adabi menyatakan Natrah ingin kembali bersama Mansor Adabi di Malaya.

20 April 1956 Natrah berkahwin dengan Johan Gerardus Wolkenfelt, seorang askar ketika Natrah berumur 18 tahun. Umur Wolkenfelt 21 tahun. Wolkenfelt berhenti menjadi askar dan menjadi tukang kayu.

15 Februari 1957 Natrah bersalin anak lelaki pertama. Natrah mendapat 10 orang anak. Nama anaknya Silvija, Carolien, Frans, Marlies, Theo, Huub, Rinie, Marjoline , Hands dan Paul.

20 Januari 1959 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah menceritakan dia sudah berkeluarga.

3 Februari 1959 Surat Natrah kepada Mansor Adabi. Semua surat-surat Mansor Adabi tersimpan dalam fail ‘Personal - Mansor Adabi’ di Arkib Perbandaran Bergen op Zoom, Belanda.

25 November 1975 Televisyen Belanda NRVC meriwayatkan kembali kisah hidup Natrah dalam filem dokumentari The Time Just Stood Still selama 20 minit. Natrah, Wolkenfelt dan Mansor Adabi turut dijemput diwawancara dalam dokumentari itu. Ketika itu Natrah telah mempunyai 10 orang anak. Sedangkan Mansor Adabi sebagai seorang guru dan peguam.

16 Ogos 1976 Natrah didakwa di mahkamah atas tuduhan cuba membunuh suaminya JG Wolkenfelt . Dia dibebaskan atas simpati hakim terhadap latar belakang hidupnya. Natrah dan Wolkenfelt bercerai. Mulanya dia merancang bubuh racun berwarna biru - tak berjaya. Kemudian dia berpakat dengan temannya Tom Ballermans dan Adrie Jansen dan membeli sepucuk pistol revolver. Anaknya Corie menyedari rancangan bunuh itu, dilapor kepada polis dan Natrah ditangkap.

26 Disember 1976 Natrah dilaporkan sakit jiwa oleh Utusan Malaysia. Tetapi hal ini dinafikan oleh anak-anak Natrah.

1976 Che Aminah meninggal dunia di Chukai, Terengganu ketika berusia 70an

Disember 1979 Natrah berkahwin dengan Tom Ballermans - lelaki yang selalu datang ke Cafe Natrah dan yang dikatakan bersepakat dengan Natrah untuk membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Tom membeli rumah di Ossendrecht , Belanda kira-kira 12 km dari Bergen Op Zoom, Belanda.

1983 Natrah bercerai dengan Tom Ballermans.1984 Natrah masuk hospital kerana sakit jantung. Tubuhnya semakin gemuk secara mendadak.

15 September 1984 Natrah meninggalkan Belanda ke Amerika Syarikat mencari kehidupan baru bersama Ben Pichel dan hidup tanpa kahwin hingga …? Ben Pichel ialah seorang lelaki Indonesia berasal dari Jakarta dan bekerja di pasar-pasar malam di Belanda dahulu. Ben kemudian mendapat taraf warganegara Amerika Syarikat.
Natrah tinggal di Nevada, tengah Amerika Syarikat dan meninggalkan anak-anaknya di Belanda. Dia pernah bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik hotel dan motel. Kemudian dia bekerja sebagai pencuci rumah dan bangunan.Natrah hidup dalam keadaan tersiksa jiwa dan raga, kehilangan orang-orang yang disayangi. Kisah ini diabadikan dalam buku ‘Tragedi Natrah’ dan ‘Maria Hertogh riots’ di Singapura dan perpustakaan utama di Belanda.

9 Julai 2009 Maria Bertha Hertogh meninggal dunia kerana barah leukimia dalam usia 72 tahun di Huijjerbergen Belanda.
-------------------------------------------------------------------------------------------------Selasa lepas saya telah pergi menyaksikan Teater Natrah di Istana Budaya K L .. Satu cerita yg sendih dan menyayat hati .. perjalanan hidup seorang budak perempuan belanda di jaga oleh ibu angkat nyer berbangsa melayu islam dan pada awal nyer adalah seorang islam tatapi telah di murtadkan semula di sebabkan ..perutusan makamah penjajah masa itu di Singapura sehingga tercetus nyer satu rusuhan di namakan Rusuhan Natrah.. dan akhir nyer budak ini di bawak ke belanda dan dia mati sebagai seorang kristin katolik ..oleh ibu bapa nyer sendiri.

Nie ada sedikit gambar sekitaran teater Natrah di Istana Budaya.Photobucket


Photobucket


Photobucket

PhotobucketGsrforum.net Convoi Teluk Batik 2008 (27/28 Dis 08) Enjoy Viewing

My Avanza 1.5Echo Tarik Belakang spec

Nie kereta Toyota Avanza...Letgo Kelisa Ikan Emas aku .. tapi sayang gak kat kereta Kelisa Ikan Emas tu 5 tahun pakai tak ada masalah timing belt pon tak tukar 5 tahun tu . Production dan kualiti dari produa memuaskan..

Dah sampai masa ber alik ke jenama Toyota pulak dan salah satu sebab famili makan membesar dah dan ramai sedara mara mak ayah boleh angkut dengan Toyota Avanza nie..

Hajat nak angkat Toyota Wish di kira kira luar kemampuan angkat avanza aja lah nampak nyer..

new autobot avanza faceoff

Photobucket

stock std jinjang nie. bila nak merayap rendah sikit ok kot..

stand size shoes 14inci 5.5inci lebar

Interior
Photobucket

Photobucket

Communication Equitment
Photobucket

Yaesu ft8800r dual band dual monitor air band monitor

Antenna Quaterwave
quaterwave antena+magnet mount+rg58


My Ponies Rides

Ini adalah kereta buruk saya yang saya selalu guna pergi ke mana mana . Dengan kereta buruk ini la bawak saya gie mana mana.Aku beli pon second hand .. Kereta ini mengunakan nadi Gsr 1.800 cc turbo. Kengkawan cakap baby evo . Ntah la .. So far ok lah pakai sampai sekarang ... Aku maintain aja pakai . Ingat kalau ada duit lebih sikit mau spray warna lain aja di kereta nie . Sayang nak jual kereta pon dah jadi rare sekarang ni.

Photobucket
Exterior
Photobucket

Photobucket
Interior
PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucket
Engine bay
PhotobucketPhotobucket Photobucket